Αθλητισμός και Συγκέντρωση

αθλητισμός και νευροανάδρασηΟ αθλητισμός, όπως και το σχολείο καθώς και τα περισσότερα καθήκοντα που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα, απαιτούν μεγάλη συγκέντρωση. Οι αθλητές πρέπει να έχουν στην πραγματικότητα τεράστιες ικανότητες συγκέντρωσης. Όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό πρέπει να φτάσουν σε αυτήν την κατάσταση, συνήθως σε πολύ σύντομο διάστημα και σε σημαντικά επίπεδα.
Στον αθλητισμό αποτελεί σημαντικό στοιχείο η ικανότητα συγκέντρωσης και η διατήρηση Συνέχεια

Advertisements

Οι κύριες δυσκολίες στο σχολείο: η διαφορά μεταξύ δυσκολίας και διαταραχής ΔΕΠ.Υ

νευροανάδραση διάσπαση προσοχήςΟι μαθησιακές δυσκολίες έχουν μία νευρολογική βάση: είναι ΕΙΔΙΚΕΣ, δηλαδή, εμφανίζονται σε συνθήκες επαρκών γνωστικών δεξιοτήτων και επαρκούς μάθησης σε άλλους τομείς.
Η πιθανότητα εύρεσης μιας ειδικής διαταραχής δεν είναι τόσο συχνή. Συχνά γίνεται κατάχρηση όρων όπως «Δυσλεξία», «Δυσορθογραφία», «Δυσγραφία» ή «Δυσαριθμησία».
Στις περισσότερες των περιπτώσεων, μπορεί να είναι μαθησιακές δυσκολίες οι οποίες Συνέχεια

Νευροανάδραση και κατάθλιψη

κατάθλιψη και νευροανάδρασηΟρισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατάθλιψη είναι η «τελευταία πράξη» του άγχους, με άλλα λόγια μια συνεχή υπερδιέγερση οδηγεί το νευρικό σύστημα να επιβραδύνει δυσανάλογα τη δραστηριότητά του, στη προσπάθειά του να αυτο-προστατευτεί.
Χάρη στις πειραματικές έρευνες και στις πρώτες μελέτες του Davidson καθηγητή ψυχολογίας στο  Πανεπιστήμιο του Wisconsin- Madison, ανακαλύφθηκε ότι στα άτομα που έπασχαν από κατάθλιψη, η εγκεφαλική δραστηριότητα του αριστερού μετωπιαίου λοβού ήταν μειωμένη σε σχέση με το δεξί μετωπιαίο λοβό. Συνέχεια

Νευροανάδραση και Άγχος

άγχος νευροανάδρασηΤο νευρικό σύστημα έχει σκοπό να διατηρεί τον οργανισμό σε λειτουργία και σε ισορροπία σε σχέση με το εξωτερικό και το εσωτερικό περιβάλλον. Η ισορροπία με το εσωτερικό περιβάλλον του σώματος, ελέγχεται από το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα, κυρίως από την εναλλασσόμενη δραστηριότητα των δύο συστημάτων : Το Συμπαθητικό Σύστημα, που ενεργοποιεί το μηχανισμό πάλης ή φυγής και το Παρασυμπαθητικό Σύστημα, που αντίθετα η δραστηριότητά του παράγει μία κατάσταση ηρεμίας, ανάπαυσης και άνεσης.
Όταν ένα άτομο υποβάλλεται σε χρόνια στρεσογόνα ερεθίσματα, αυξάνεται η δραστηριότητα του Παρασυμπαθητικού συστήματος με σκοπό να επαναφέρει την εσωτερική ηρεμία, μεταβάλλοντας έτσι, την φυσιολογική ισορροπία, που με τη σειρά της θα οδηγήσει στην εμφάνιση ορισμένων διαταραχών, όπως:  διαταραχές του ύπνου, γαστρεντερικές διαταραχές, ημικρανίες, διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, κρίσεις πανικού, διαταραχές της διάθεσης και μεταξύ αυτών  άγχος, κατάθλιψη. Συνέχεια

Ποιος είναι ο ρόλος των εγκεφαλικών κυμάτων στην καθημερινότητά μας;

εγκεφαλικά κύματα (2)Είναι γνωστό ότι ο εγκέφαλος είναι ένα ηλεκτροχημικό όργανο.
Στον εγκέφαλο η ηλεκτρική δραστηριότητα εμφανίζεται με τη μορφή των εγκεφαλικών κυμάτων.
Υπάρχουν 4 βασικές κατηγορίες που κυμαίνονται από τη μεγαλύτερη  έως τη μικρότερη δραστηριότητα.
Όταν ο εγκέφαλος διεγείρεται και ασχολείται ενεργά με νοητικές δραστηριότητες, δημιουργεί κύματα βήτα. Έχουν σχετικά μικρό πλάτος και είναι πολύ γρήγορα σε σχέση με τα άλλα.
Τα κύματα βήτα χαρακτηρίζουν ένα έντονο απασχολημένο μυαλό. Ένα άτομο που βρίσκεται σε μία ενεργή συζήτηση θα είναι σε κατάσταση βήτα. Ένα άτομο που παρουσιάζει μία εισήγηση ή ένας παρουσιαστής ενός θεάματος όταν ασχολούνται με την εργασία τους θα είναι σε βήτα.
Ένα άτομο που λύνει μία πολύπλοκη μαθηματική άσκηση θα είναι σε βήτα. Συνέχεια

Εκπαιδεύοντας την συμπεριφορά των εγκεφαλικών κυμάτων

εγκεφαλικά κύματαΤα εγκεφαλικά κύματα παράγονται από μεμονωμένα κύτταρα του εγκεφάλου που ονομάζονται νευρώνες.Οι νευρώνες επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ηλεκτρικής μεταβολής. Εμείς μπορούμε πραγματικά να δούμε αυτές τις ηλεκτρικές αλλαγές, με την μορφή των κυμάτων του εγκεφάλου, όπως φαίνεται σε ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.
Τα κύματα του εγκεφάλου μετρώνται σε κύκλους ανά δευτερόλεπτο (Hertz, εν συντομία Hz και αντιστοιχεί στη  συχνότητα  της δραστηριότητας των εγκεφαλικών κυμάτων).
Ερευνητές τη δεκαετία του ’30 εντόπισαν πολλούς διαφορετικούς τύπους εγκεφαλικών κυμάτων, και τα ταξινόμησαν  σε 4 βασικούς τύπους ή συχνότητες(Hz): Συνέχεια

Τί είναι η Νευροανάδραση;

νευροανάδραση

νευροανάδραση

Οι τεράστιες προόδους που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών στην κατανόηση του εγκεφάλου, μας έχουν διδάξει πολλά σχετικά με τις λειτουργίες συγκεκριμένων εγκεφαλικών δομών  και τις επιπτώσεις της εμπειρίας στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.
Το πιο σημαντικό είναι, ότι ο εγκέφαλος έχει μια συνεχή ικανότητα να αλλάζει και να προσαρμόζεται. Συνέχεια

Όταν το στρες βλάπτει

προφίλ του στρεςΤο στρες είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας που μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε και να προσαρμοζόμαστε στις πολλές πιέσεις και προκλήσεις της ζωής.
Στην πραγματικότητα, το ίδιο το στρες δεν είναι κάτι «κακό», αλλά ένας φυσιολογικός μηχανισμός άμυνας που μας βοηθάει να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που εμείς τις βιώνουμε σαν στιγμές κινδύνου.
Πότε όμως αυτή η φυσιολογική αντίδραση γίνεται επιβλαβής; Συνέχεια

Πώς λειτουργεί η τεχνική της Βιοανάδρασης;

βιοανάδρασηΗ Βιοανάδραση ή Biofeedback (BFB) είναι μια διαδικασία που επιτρέπει σε ένα άτομο να μάθει πώς να μεταβάλλει τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματός του για τη βελτίωση της υγείας και της απόδοσής του. Όργανα ακρίβειας παρακολουθούν και μετρούν τις λειτουργίες αυτές, όπως τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή, τη μυική δραστηριότητα, τη περιφερική θερμοκρασία, την αγωγιμότητα του δέρματος. Συνέχεια

Η στρεσογόνος σκέψη

στρεσογόνος σκέψη
Πώς γίνεται και ορισμένοι άνθρωποι δείχνουν να παίρνουν μεγάλη ευχαρίστηση κατά την εκτέλεση υψηλού κινδύνου δραστηριοτήτων, όπως οι αγώνες της Φόρμουλα 1, η ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο, τα extreme sports κλπ., ενώ άλλοι θεωρούν τις ίδιες δραστηριότητες πολύ αγχωτικές, ώστε να τις αποφεύγουν; Συνέχεια

Τα πιο συχνά προβλήματα

εμμονέςΕνδεικτικά αναφέρω ορισμένους τομείς παρέμβασης οι οποίοι αφορούν και τα περισσότερο συχνά εμφανιζόμενα προβλήματα- ιδιαίτερα οι αγχώδεις διαταραχές.

ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Οι αγχώδεις διαταραχές είναι όλες εκείνες οι ψυχολογικές δυσκολίες που βασίζονται σε μία αγχώδη συμπτωματολογία, στην οποία εμπλέκεται ως βασική αίσθηση ο ΦΟΒΟΣ
( πραγματικός ή φανταστικός) Συνέχεια

Το προφίλ του στρες

μυική έντασηΤο προφίλ του στρες χρησιμοποιείται στην Βιοανάδραση για να δούμε ποιοί είναι βιολογικοί παράμετροι του σώματος που πλήττονται περισσότερο από την έκθεση μας στο στρες και έτσι να εκτιμήσουμε ποιές είναι οι ικανότητες ανάταξης (recovery) του οργανισμού, δηλ.την ικανότητά του, έπειτα από την έκθεση σε ένα στρεσογόνο ερέθισμα, να επαναφέρει τις παραμέτρους σε φυσιολογικές τιμές.
Τα στοιχεία που προκύπτουν από τη post- stress φάση παρέχουν ακριβείς ενδείξεις  πάνω σε εκείνες τις παραμέτρους που θα χρειαστεί  να παρέμβουμε μέσω της βιοανάδρασης, εφ΄ όσον η χρόνια μεταβολή τους είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση και τη διατήρηση των ψυχοσωματικών διαταραχών. Συνέχεια

Ευφυής Καρδιά & μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (HRV)

καρδιάΟ μεγαλύτερος ταλαντωτής του σώματός σας είναι η καρδιά σας. Παράγει το ισχυρότερο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που είναι έως 60 φορές ισχυρότερος σε πλάτος από αυτόν που παράγεται από τον εγκέφαλό σας.Η καρδιά είναι ένα ευφυές σύστημα ικανό να επεξεργάζεται πολλούς τύπους βιολογικών πληροφοριών και ικανό να παίρνει λειτουργικές αποφάσεις ανεξάρτητα από τον εγκέφαλο. Συνέχεια

Ψυχολογική ευελιξία

ψυχολογική ευελιξίαΗ Ψυχολογική Ευελιξία αναφέρεται στην ικανότητα να ενεργεί κάποιος με βάση αυτό που είναι περισσότερο σημαντικό γι΄ αυτόν και σύμφωνα με αυτό που του δίνεται από τη παρούσα στιγμή. Φανταστείτε ότι βρισκόσαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, ότι βρίσκεστε αντιμέτωποι με κάτι που είναι σημαντικό για σας, αλλά ταυτόχρονα και δυσάρεστο, επώδυνο ή που σας προκαλεί φόβο. Συνέχεια