Peak Performance/Μέγιστη Απόδοση

Στο τομέα της εφαρμοσμένης ψυχολογίας του αθλητισμού η Peak Performance είναι μια τεχνική που βοηθά τους συμμετέχοντες να φτάσουν στη μεγιστοποίηση του δυναμικού τους μέσω ειδικών προγραμμάτων Νευροανάδρασης και Βιοανάδρασης. Η τεχνική αυτή συνιστάται ειδικά σε άτομα που καλούνται να αποδώσουν στο 110% των δυνατοτήτων τους κατά τη διάρκεια των έντονων καθημερινών δραστηριοτήτων τους (διευθυντικά στελέχη, μουσικοί, χορευτές, σπουδαστές). Επίσης συνιστάται για κάθε άτομο που θέλει να διαφοροποιηθεί προσπαθώντας να αντιμετωπίσει ολοένα και πιο σύνθετες προκλήσεις.

Τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών δείχνουν ότι για να επιτευχθούν υψηλά επίπεδα απόδοσης στον αθλητισμό, είναι απαραίτητη η κατάσταση Flow (ροής), ή βέλτιστη ψυχοφυσιολογική εμπειρία.

Στην κατάσταση Flow, ο αθλητής ασκεί ένα πολύ ισχυρό έλεγχο σε αυτό που κάνει,  ο νους του είναι «ήσυχος» και η διέγερση και η αναστολή των νευρικών διεργασιών βρίσκονται συντονισμένες στις ανάγκες της στιγμής.

Με τις τεχνικές της Βιοανάδρασης και Νευροανάδρασης ο αθλητής μαθαίνει να παρεμβαίνει στις φυσιολογικές παραμέτρους του σώματος (μυική ένταση, καρδιακός ρυθμός και μεταβλητότητα του, δερμική αντίσταση ) να διατηρεί τη συγκέντρωση, τη προσοχή, τον αυτοέλεγχο και να ελέγχει το υψηλό επίπεδο άγχους και της ανησυχίας για το αποτέλεσμα, που είναι «εχθροί» της άριστης απόδοσης.βιονευροανάδραση στον αθλητισμό

Η Νευροανάδραση μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε όλα τα αθλήματα που απαιτούν ένα υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης όπως: τένις, γκολφ, τοξοβολία, ποδόσφαιρο κλπ.

Η εκπαίδευση στη Νευροανάδραση έχει εδώ και καιρό ενσωματωθεί στα προγράμματα κατάρτισης των αστροναυτών της NASA και σε πολλούς αθλητές.
Ενδεικτικά:

  • ομάδα της Milan ( ευρωπαϊκό κύπελλο 2006)
  • Red Sox 1st baseman
  • PGA tour golfers
  • Canadian Short – Track speedskating team (Vancouver Olympic Games 2010 )
  • Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου (2008), μια ομάδα ειδικών στη Βιοανάδραση εργάστηκε με 358 Κινέζους αθλητές, οι οποίοι θεωρήθηκαν να είναι «δεύτερης σειράς».
    Ωστόσο κατάφεραν να κερδίσουν 32 μετάλλια, ώστε να αφήσουν έκπληκτους τους προπονητές τους καθώς και τον Υπουργό Αθλητισμού (Mandel, ΤQΑ 2010).

Βιβλιογραφία:

The Journal of the American Board of Sport Psychology: Neurofeedback for the Enhencement of Athletic Performance and Psysical Balance (PDF)ABSP-JournalHammond1