Διάσπαση Προσοχής

H Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) είναι το πιο συχνό σύνδρομο στην αναπτυξιακή ηλικία, με μια συχνότητα εμφάνισης 5% περίπου  στην ηλικία μεταξύ 6 και 18 ετών και κατά κύριο λόγο στα αγόρια. Αυτή η διαταραχή του αυτο-ελέγχου χαρακτηρίζεται από παρορμητικότητα, υπερκινητικότητα, δυσκολία στη συγκέντρωση και όταν επιμένει στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή μεταφέρει μαζί της μια σειρά από προβλήματα, όπως μειωμένη σχολική επίδοση, περιορισμένη κοινωνικοποίηση και αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων.Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτή η αναπτυξιακή διαταραχή δεν οφείλεται σε νοητική υστέρηση και δεν είναι προιόν της ανεπαρκούς γονεικής ανατροφής, αλλά δεν πρέπει και να υποτιμηθεί ως ένα στάδιο ανάπτυξης του παιδιού.
Πράγματι, η έγκαιρη αναγνώριση εκείνων των στοιχείων και συμπτωμάτων της διαταραχής αυτής, αποτελεί το βασικό βήμα ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη σοβαρότητά της και να επαναφέρουμε την ηρεμία στα παιδιά που συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις σχέσεις τους με τους γονείς, τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους.
Συχνά η διαταραχή αυτή αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική θεραπεία που όμως έχει διάφορες παρενέργειες στην ανάπτυξη, στον κύκλο του ύπνου και στη ρύθμιση της τροφής.
Επιπλέον, πολλά παιδιά δεν ανταποκρίνονται με επιτυχία στη φαρμακευτική αγωγή και η υποτροπή, μετά τη διακοπή της θεραπείας, είναι αρκετά συχνή.
Η Νευροανάδραση είναι μια έγκυρη προσέγγιση ως εναλλακτική λύση στα φάρμακα που εφαρμόζεται ευρέως σε πολλές χώρες του εξωτερικού και πρόσφατα η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία την ενέκρινε στο 1ο επίπεδο ως καλύτερη επιλογή στήριξης στη θεραπεία της ΔΕΠ-Υ (ADHD).διάσπαση προσοχής νευροανάδραση

  • Η εκπαίδευση στη Νευροανάδραση, στην πραγματικότητα, έχει ως στόχο τη μείωση της παρορμητικότητας/υπερκινητικότητας, στην αύξηση της σταθερότητας της διάθεσης, στη βελτίωση του ύπνου, στην αύξηση της προσοχής και της συγκέντρωσης καθώς και στη βελτίωση των σχολικών και ακαδημαικών επιδόσεων.

Το προφίλ EEG (μέτρηση της δραστηριότητας των εγκεφαλικών κυμάτων) που περισσότερο συναντιέται στο σύνδρομο της ελλειμματικής προσοχής, χαρακτηρίζεται από υπερβολική παραγωγή βραδέων κυμάτων κυρίως στη μετωπιαία περιοχή, τα οποία καθιστούν δύσκολο τον έλεγχο της συμπεριφοράς, της προσοχής και των συναισθημάτων.

Επίσης εντοπίζεται και μια περιορισμένη παρουσία ενός ειδικού ρυθμού που ονομάζεται αισθητικο-κινητικός (SMR, 12-15Hz) το οποίο παρεμβάλλεται στο κινητικό/εκτελεστικό έλεγχο.

  • Το πρωτόκολλο της Νευροανάδρασης για τα παιδιά περιλαμβάνει τη χρήση animation και videogames, προκειμένου να συμμετέχουν άμεσα και να παρέχουν  μια «διασκεδαστική» πλευρά στην αποκατάσταση.

Μέσα από τον έλεγχο του παιχνιδιού, το παιδί θα μάθει να διατηρεί ένα κατάλληλο επίπεδο  προσοχής και ελέγχου των παρορμήσεων, βελτιώνοντας την ικανότητα να αυτο-ρυθμίζεται.

Η παρέμβαση της Νευροανάδρασης είναι εντελώς ανώδυνη και χωρίς παρενέργειες, αποτελεί επομένως μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο για τη μείωση των συμπτωμάτων της ΔΕΠ-Υ, επιτρέποντας στα παιδιά να ανακτήσουν τις θετικές πλευρές της μοναδικότητάς τους.