Ευφυής Καρδιά & μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (HRV)

καρδιάΟ μεγαλύτερος ταλαντωτής του σώματός σας είναι η καρδιά σας. Παράγει το ισχυρότερο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που είναι έως 60 φορές ισχυρότερος σε πλάτος από αυτόν που παράγεται από τον εγκέφαλό σας.Η καρδιά είναι ένα ευφυές σύστημα ικανό να επεξεργάζεται πολλούς τύπους βιολογικών πληροφοριών και ικανό να παίρνει λειτουργικές αποφάσεις ανεξάρτητα από τον εγκέφαλο.

Δεν πρέπει να συγχέεται ο ρυθμός της καρδιάς  με την μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (HRV) η οποία αποτελεί το χρονικό διάστημα μεταξύ των καρδιακών παλμών. Αυτό το χρονικό διάστημα ποικίλει και επηρεάζεται από πολλαπλές βιοχημικές διεργασίες και τους βιολογικούς ρυθμούς.
Η έρευνα δείχνει ότι μειωμένη ή χαμηλή HRV συνδέεται με τον κίνδυνο θνησιμότητας, με τη μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού και στρες.
Χαμηλή HRV μπορεί να προκύψει από αγχωτικές στρεσογόνες συναισθηματικές καταστάσεις που διαταράσσουν τον καρδιακό ρυθμό και απορυθμίζουν το αυτόνομο νευρικό σύστημα.
Υψηλή HRV σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο, καρδιακή υγεία και καλή φυσική κατάσταση, με την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τη συναισθηματική ισορροπία/έλεγχο, ενισχυμένη δημιουργικότητα και απόδοση και σε γενικές γραμμές με ένα συνολικό υγιές προφίλ μέσω της ισορροπίας του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Η σύχρονη έρευνα στην ψυχοφυσιολογία δείχνει ότι κάθε άτομο έχει τη δική του συχνότητα συντονισμού, η οποία αντιστοιχεί με την υψηλότερη τιμή της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού του. Η συχνότητα προσδιορίζεται από μια ακίδα που εμφανίζεται στη φασματική ανάλυση της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού περίπου στα 0,1 Hz  και αυξάνεται από ορισμένα πρότυπα αναπνοής, μοναδικά για το κάθε άτομο και συναισθηματικές καταστάσεις, όπως μεταξύ άλλων την εκτίμηση και την ηρεμία/γαλήνη  και μπορεί να ενισχυθεί μέσα από την εκπαίδευση της Βιοανάδρασης.

Η εκπαίδευση (training) για τη βελτίωση της HRV μπορεί να οδηγήσει σε μιa σειρά από οφέλη:
* βελτίωση του συναισθηματικού ελέγχου, μειωμένη αρτηριακή πίεση, βελτίωση στη  διαχείριση του στρες, βελτίωση στη διάθεση, στη συγκέντρωση, στην απόδοση.
H  HRV επηρεάζει άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα – τη πρώτη γραμμή άμυνας του  σώματος σας – τροποποιώντας την ισορροπία των γλυκοκορτικοειδών, όπως τη κορτιζόλη,  τη ορμόνη DHEA (διυδροεπιανδροστερόνη) κα την  IgA σίελου ( ανοσοσφαιρίνη Α).

Βιβλιογραφία:

The Future of Heart Rate Variability Biofeedback
Paul Lehrer, PhD1 and Evgeny Vaschillo, PhD2
1Robert Wood Johnson Medical School, Piscataway, NJ; 2Rutgers University, Piscataway, NJ

Effects of Heart Rate Variability Coherence Biofeedback
Training and Emotional Management Techniques to
Decrease Music Performance Anxiety
Myron R. Thurber, PhD,1 Eugenia Bodenhamer-Davis, PhD,2

Heart Rhythm Coherence Feedback:
A New Tool for Stress Reduction, Rehabilitation, and Performance Enhancement
Rollin McCraty, Ph.D. and Dana Tomasino, B.A.
HeartMath Research Center, Institute of HeartMath
Boulder Creek, California, USA
Mark Johnson,2 Kris Chesky, PhD,2 and Cynthia K. Chandler, EdD2