Νευροανάδραση και Άγχος

άγχος νευροανάδρασηΤο νευρικό σύστημα έχει σκοπό να διατηρεί τον οργανισμό σε λειτουργία και σε ισορροπία σε σχέση με το εξωτερικό και το εσωτερικό περιβάλλον. Η ισορροπία με το εσωτερικό περιβάλλον του σώματος, ελέγχεται από το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα, κυρίως από την εναλλασσόμενη δραστηριότητα των δύο συστημάτων : Το Συμπαθητικό Σύστημα, που ενεργοποιεί το μηχανισμό πάλης ή φυγής και το Παρασυμπαθητικό Σύστημα, που αντίθετα η δραστηριότητά του παράγει μία κατάσταση ηρεμίας, ανάπαυσης και άνεσης.
Όταν ένα άτομο υποβάλλεται σε χρόνια στρεσογόνα ερεθίσματα, αυξάνεται η δραστηριότητα του Παρασυμπαθητικού συστήματος με σκοπό να επαναφέρει την εσωτερική ηρεμία, μεταβάλλοντας έτσι, την φυσιολογική ισορροπία, που με τη σειρά της θα οδηγήσει στην εμφάνιση ορισμένων διαταραχών, όπως:  διαταραχές του ύπνου, γαστρεντερικές διαταραχές, ημικρανίες, διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, κρίσεις πανικού, διαταραχές της διάθεσης και μεταξύ αυτών  άγχος, κατάθλιψη.
ΝΕΥΡΟΑΝΑΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

Ο εγκέφαλος των ανθρώπων που εμφανίζουν άγχος είναι σε χρόνια υπερδιέγερση και αυτό σημαίνει ότι εμφανίζει μια υπερβολική δραστηριότητα των γρήγορων κυμάτων (κύματα υψηλά Βήτα). Αυτή η χαρακτηριστική λειτουργία εμφανίζεται επίσης έπειτα από τραύματα ή καταστάσεις μακροχρόνιου στρες, όπως επίσης στο σύνδρομο κρίσεων πανικού.
Το άγχος προκαλεί μια σειρά από προβλήματα μεταξύ των οποίων την λειτουργική αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, την ελάττωση της συγκέντρωσης και προβλήματα μνήμης.
Η υπερβολική ανησυχία και το συνεχές αναμάσημα σκέψεων που συνδέονται  με τις αγχώδεις καταστάσεις, αυξάνουν την εγκεφαλική δραστηριότητα και καταναλώνουν πολλούς πόρους του εγκεφάλου παράγοντας μη φυσιολογικές ποσότητες των βήτα κυμάτων.
Η κατάσταση που παρατηρούμε είναι αντίθετη από εκείνη της κατάθλιψης όπου υπάρχει υπερβολική παραγωγή των αργών κυμάτων.
Με τη βοήθεια της Νευροανάδρασης  γίνεται προσπάθεια να επανέλθει μία ισορροπημένη λειτουργία μειώνοντας την υπερβολική παραγωγή των βήτα κυμάτων, ώστε να επιτραπεί στον εγκέφαλο να λειτουργήσει με άριστο τρόπο.

Με την εκπαίδευση, ακριβώς, ο εγκέφαλος θα μάθει έναν νέο τρόπο λειτουργίας και θα μπορεί να τον υιοθετήσει στην καθημερινότητά του, μαθαίνοντας να αυτορυθμίζεται και έξω από τη συνεδρία της Νευροανάδρασης.

Επίσης στα άτομα που παρουσιάζουν αγχώδεις διαταραχές αποδεικνύεται αποτελεσματική κάθε μορφή Βιοανάδρασης που βοηθάει τα άτομα να συνειδητοποιήσουν, καθώς βρίσκονται σε κατάσταση άγχους, τις φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού τους  και τους βοηθά να μάθουν να «γυρίζουν» με τη θέλησή τους σε μία σωματοψυχική κατάσταση χαλάρωσης που βαθμιαία  θα αντικαταστήσει την κατάσταση υπερδιέγερσης του άγχους.